NOlimpia – Nem az olimpiára, igen a jövőnkre

Azért indítottuk a NOlimpia kampányt, mert úgy gondoljuk, hogy 2024-ig fontosabb ügyekre kell költenünk adóforintjainkat, mint egy budapesti olimpia rendezése.

Sportszerető fiatalok vagyunk, négyévente mi is barátainkkal és családunkkal együtt szurkolunk a magyar olimpikonoknak és paralimpikonoknak, de úgy gondoljuk, hogy most fontosabb problémákkal kell szembenéznie az országnak.

Az egészségügy kritikus állapotban van – évente többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetekben. Az oktatás helyzete hasonlóan kétségbeejtő: a magyar diákok évről évre rosszabbul teljesítenek a nemzetközi PISA felméréseken, a tanári pálya pedig egyre kevesebb fiatalt vonz. A pályakezdők tömegesen hagyják el az országot a létbizonytalanság és a munkanélküliség elől menekülve.

Magyarország versenyképességi mutatója a rendszerváltás óta a legrosszabb helyezést érte el 2016-ban, korrupcióban viszont az élen járunk. Ezt a lesújtó korrupciós és átláthatósági rangsoroknál is tisztábban mutatja, hogy míg az Unió legtöbbet adózó országai között vagyunk, a magyar jóléti állam a leggyengébb 20%-ban van. Ugyanannyit fizetünk az államnak, mint azon országok lakói, ahol általános alapjövedelem bevezetéséről folyik a társadalmi vita, de nálunk a gyermekek csaknem fele veszélyes szegénységben él. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a politikai elit olimpiai játékokat rendezzen magának.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság feltételként szabja meg, hogy az olimpiai pályázatoknak komoly társadalmi támogatottsága legyen. Azonban 2014-ben sem az országgyűlési, sem az önkormányzati választásokon nem volt téma a 2024-es olimpiai pályázat, így a Fidesz annak benyújtására nem kapott mandátumot. A legújabb felmérések szerint pedig mind Budapest mind az ország népessége ellenzi a budapesti olimpiát. A magyar kormány ezt figyelmen kívül hagyja, és a kudarctól tartva kerüli a társadalmi vitát, az ellenzék reakciója pedig szokás szerint várat magára. Mi azonban elengedhetetlennek tartjuk a társadalmi vitát erről a mindannyiunk jövőjét érintő kérdésről. Ezért december 2-án, a Momentum Mozgalom képviseletében, Fekete-Győr András népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Választási Irodánál, a következő kérdéssel:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a  2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

A kérdést az FVB december 7-én hitelesítette. Ahhoz, hogy az általunk feltett kérdésben népszavazást lehessen kiírni, 138 ezer aláírásra van szükségünk. Kérjük minden felelős honfitársunkat, hogy segítsen nekünk megállítani a kormány budapesti olimpia pályázatát, mielőtt további milliárdok tűnnének el adóforintjainkból, olyasvalamire, amit nálunk sokkal gazdagabb országok sem engednek meg maguknak. Szurkoljunk együtt olimpikonjainknak, de a pénzt inkább költsük közös jövőnkre.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, kérjük írd alá népszavazási kezdeményezésünket, és segítsd a gyűjtést valamilyen formában. Aktivistákat keresünk az aláírásgyűjtéshez és szervezési munkákhoz, illetve anyagi támogatásokat is elfogadunk. Szükségünk van sajtónyilvánosságra és a szakmai segítséget is szívesen fogadjuk.