Budapesti olimpia helyett fontosabb dolgokra kell a pénz

a) Rendszerszintű problémák

Még a kormány által megrendelt tanulmány szerint is 774 milliárd forint többletköltséggel járna az olimpia megrendezése; ez az összeg pedig szakértők szerint könnyen a többszörösére nőhet. A budapesti olimpia helyett azonban a valódi problémák megoldására van ma szükség Magyarországon. 2010 óta a Fidesz “unortodox” gazdaságpolitikája következtében annyiféleképpen szakad le a régiótól az ország, hogy összefoglalni is nehéz.

Gazdasági versenyképességben, életszínvonalban és átláthatóságban évek óta Európa sereghajtói vagyunk. Emellett különösen súlyos, az ország jövőjét közvetlenül veszélyeztető problémák vannak az egészségüggyel és az oktatással. Azonnali oktatási reformok nélkül újabb generációk fognak anélkül felnőni, hogy egyenlő esélyt kapnának Európa munkaerőpiacán. Az egészségügy reformja nélkül pedig továbbra is elkerülhető és gyógyítható betegségek fogják megkeseríteni honfitársaink életét.

b) Egészségügy: évi 170-180 milliárd hiányzik

Egészségügyi kiadásokban Magyarország még a visegrádi országokhoz képest is le van maradva: éves szinten 170-180 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy felzárkózzuk a visegrádi hármak átlagához. De még csak a pontos számokat sem kell ismerni ahhoz, hogy tudjuk: az egészségügy alulfinanszírozottsága a kormány egyik legnagyobb bűne. Jól látszik ez a legfeljebb internetes mémeket tápláló kórházi koszton, a koszos, fertőző kórtermeken, az alulfizetett és demoralizált dolgozókon, a hálapénzes rendszer beágyazottságán, vagy épp azon, hogy az orvostanhallgatók jelentős része külföldön vállal munkát. Az egészségügy közben a kormány asszisztálásával szakad ketté: a drága magánkórházak virágoznak, a miközben a közellátás „szegényellátássá” sorvad.

Ha a kormány úgy gondolja, hogy az ország képes egy – minden költséget összeadva – több ezer milliárd forintba kerülő olimpiát rendezni, képesnek kell lennie a minőségi egészségügyi ellátás biztosítására is.

c) Oktatás: csökkenő finanszírozás, romló PISA-eredmények

A másik komoly probléma az oktatás alulfinanszírozottsága, a kormány által erre a területre előirányzott összeg ugyanis évről-évre csökken. A magyar oktatás nemhogy nem versenyképes, de gyakran az alapfeladatait sem látja el. Ráadásul az elköltött pénz is egyre kevésbé hatékony, ahogy ez a PISA-felmérésekből is látszik.

Budapesti olimpia helyett az oktatás intézményrendszeri és finanszírozási reformjára van szükség, sikeres nemzet ugyanis sikeres fiatalokból lesz. Kiemelt fontossággal kell kezelni az informatikai felszerelések biztosítását és fenntartását, a diákok digitális és idegennyelvi kompetenciáinak fejlődését. Nem mehetünk el szó nélkül a pedagógusok és a pedagógiai munkát segítő személyek bérei mellett sem: a fizetések emelése nem csak fontos motiváló eszköz, de a szakma presztízsének és a munkaerő kompetenciájának növelésében is szerepet játszik.

– Papp Gergő