A budapesti olimpia támogatottsága, illetve annak hiánya

a) Hiányzik a budapesti olimpia támogatottsága

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírja, hogy az olimpiai pályázatokhoz széleskörű támogatottság szükséges. A Publicus felméréséből azonban kiderül, hogy a 2024-es budapesti olimpia támogatottsága a magyar társadalom összes rétegében hiányzik. A megkérdezettek háromnegyede szerint ezt a pénzt másra kellene költeni és a válaszadók kétharmada szerint az ország egyszerűen túl szegény az olimpia megrendezéséhez. A válaszoladók inkább az egészségügyet és az oktatást fejlesztenék, valamint a szegénységet számolnák fel ekkora költségvetésből.

A megkérdezettek közül tízből nyolc nemzeti büszkeségből vagy a magyar sikerek iránti lelkesedésből támogatja, tízből hat válaszadó szerint javítaná az ország megítélését az olimpia megrendezése. Ha azonban szembesítjük őket a várható költségekkel, akkor a felére csökken a támogatás. A többség úgy gondolja, hogy a kormány egyoldalúan tájékoztat az olimpia ügyében. Bár a Fidesz-szavazók között, ha nem is fölényesen, de megvan a budapesti olimpia támogatottsága, körükben is többségben van az az álláspont, hogy túl sokba kerülne.

b) Nem elég, hogy a kormánypárt szavazóinak többsége támogatja

Egyrészt a széleskörű támogatottság nem azt jelenti, hogy valamit kicsivel többen támogatnak, mint elleneznek, hanem hogy szinte senki sem ellenzi. Másrészt a Fideszre alig kétmillióan szavaztak 2014-ben, ami az ország népességének ötöde. Budapesten pedig, ahol az olimpia megrendezésre kerülne, a legutóbbi adatok szerint 22 százalékon áll a Fidesz, míg a Jobbikot leszámítva az összes ellenzéki párt összesen 34 százalékon, tehát a különbség nagyobb, mint országosan volt a Fidesz javára 2014-ben.

Összesítve tehát azt mondhatjuk, a Fidesz szavazói körében sem elsöprő a budapesti olimpia támogatottsága. Emellett ez a réteg nem reprezentálja sem az ország népességét, sem a biztos pártválasztókat, főleg nem Budapesten. A Publicus kutatása, mely lefedi a bizonytalanokat és az összes párt szavazóit, rávilágít, hogy mind az ország, mind Budapest többségében ellenzi a 2024-es budapesti olimpiát. A kormánynak kötelessége lett volna megkérdeznie a magyar embereket, mielőtt mindannyiunk jövőjét érintő döntéseket hoz.

c) Kezdeményezhetett volna a kormány is népszavazást, mégsem tette

Egy olimpia megfelelő felelősségérzetet és önismeretet kíván egy pályázó országtól és várostól is. Nem véletlen, hogy számos város, mely indult a 2024-es olimpiáért, időközben visszelépett a városvezetés vagy a lakosok döntése miatt. Legutóbb Róma lépett vissza, szeptemberben. Rómában szintén nem volt széleskörű támogatottsága az olimpiai pályázatnak, és a város még mindig az 1990-ben rendezett labdarúgó-világbajnokság adósságait törleszti. Emellett pedig a korrupció elleni harcban elkötelezett Virginia Raggi polgármester aggódik, hogy az esetleges mutyik miatt a már egyébként is gazdag vállalkozók pénztárcáját növelné a játékok megrendezése.

Boston szintén visszalépett a rendezéstől a No Boston Olympics mozgalom megjelenését követően. Hamburgban a Nolympia mozgalom sikeresen kezdeményezett népszavazást, melyen a hamburgiak visszavonatták a város pályázatát. Budapesten a fenti városoknál sokkal nehezebb lenne megteremteni a szükséges körülményeket, a támogatottság hasonlóan alacsony szinten van, korrupcióban pedig köztudottan “jobban teljesítünk”.

Érdemes az érem másik oldalát is megnéznünk: ha a kormány eléggé akar, maga is tarthat népszavazást. A tavalyi október 2-i érvénytelen népszavazás megrendezését egykor azzal indokolták, hogy a választások idején még nem volt aktuális a bevándorlás kérdése az EU-ban, ezért nem is kapott mandátumot a kormány a kérdésben való döntésre. Mivel az olimpia sem volt téma, ezért ugyanúgy hiányzik a felhatalmazás, a kormány mégsem lép.

Úgy tűnik, a Fidesz ugyanolyan elkötelezett a korrupcióval kapcsolatban, mint Raggi polgármester Rómában, de nem ugyanazon az oldalon, és szándékosan kerüli az olimpiával kapcsolatos társadalmi vitát. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy Budapest lakosait tájékoztatni kell arról, milyen áldozatokkal jár az olimpiarendezés, és meg kell kérdezni őket, vállalják-e.

–  Urbán Kata