Károk a budapesti olimpia miatt

a) Kulturális örökségünk rombolása

A benyújtott pályázat a látványtervei alapján gyökeresen megváltoztatná a mai Budapest arculatát. Az új sportlétesítmények egy része a Duna-parton kapna helyet, amelynek látképe a világörökség részét képezi. A történelmi városkép megőrzése mindannyiunk érdeke, fontos megtalálni a megfelelő összhangot a modern és a klasszikus épületek között. A döntéshozók ezt rendszeresen figyelmen kívül hagyják és játszótérként kezelik a főváros építészeti kincseit; gondoljunk csak a Miniszterelnökség várba való beköltözésére és az azzal járó átépítésekre.

b) Környezeti károk a budapesti olimpia miatt

A budapesti olimpia megrendezése nem csak a város képére, hanem környezetére is komoly hatással lenne. Egyes beruházások visszafordíthatatlan környezeti károkkal, zöldterületek eltűnésével fenyegetnek. A kerékpáros versenypálya koncepciójának esete (az építés helyszínét többször megváltoztatták, az egyik verzió egy természetvédelmi terület volt)  jól mutatja a pályázat átgondolatlanságát, és hogy mennyire nem tartja szem előtt Budapest környezetének megóvását.

A pályázat sikere jelentős beruházásokat vonna maga után, és a kormány felelőtlenségének következtében különösen védett ökoszisztémákban keletkezhetnek károk a budapesti olimpia miatt. Az új utak és épületek körül rendszeressé válhatnak az egyre aggasztóbb budapesti fakivágások is (amelyre az utóbbi időben számtalan példa mellett a legnagyobb sajtóvisszhangot a Városliget fáinak kivágása és a Benczúr-kert felszámolása váltotta ki), ezzel tovább csökkentve a városban még meglévő fák és parkok számát. A budapesti olimpiai terv környezetvédelmi aspektusai csak kirakatelemek, melyek a nemzetközi közösség meggyőzésére szolgálnak; valós megoldásokat a zöldterületek megóvására vagy újak teremtésére nem kínálnak.

c) Területi egyenlőtlenségek elmélyítése

A 2024-es pályázat tervei főleg Budapestet érintik, így kevésbé fejlesztenék az ország igazán rászoruló részeit. Az anyagi terhet azonban nem csak Budapest viselné, ezért a főváros és a kisvárosok, falvak közötti szakadék tovább mélyülhet. Bár a koncepcióban szerepel néhány nagyvárosi helyszín (pl. Győr, Székesfehérvár), az olimpia megrendezésének esetén aligha számíthatunk – a sportlétesítményeken kívül – jelentős fejlesztésekre. Az ország elmaradottabb részeit is érintő, rendszerszintű előrelépésekről alig esik szó. A magyar társadalom szétszakadásának egyik fő okát, az egyre növekvő mértékű területi egyenlőtlenséget csak tovább mélyítene az olimpia.

– Kádár Sándor Miklós