GYIK

Minden megkeresésre igyekszünk válaszolni, de az egyszerűség kedvéért itt gyűjtjük a válaszokat a leggyakoribb kérdéseitekre.

Pontosan mi a népszavazási kérdés?

A kérdés úgy hangzik, hogy: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

Tehát ha NEM szeretnél olimpiát, IGENNEL kell majd szavazni.

Miért budapesti a népszavazás és nem országos?

A budapesti olimpiáról döntő országos népszavazás kezdeményezésének jogi akadályai vannak, ezért választottuk a helyi népszavazás eszközét. Városok pályáznak az olimpiarendezésre, így a városnak kell visszamondania is, ahogy Hamburgban, Bostonban és Rómában történt. Emellett az olimpiai beruházások (a kormány állításaival ellentétben) elsősorban a fővárost érintik. A Kúria is ezzel az indokkal érvénytelenítette a korábbi kezdeményezést, úgyhogy nem volt más lehetőségünk, mint helyi népszavazást kezdeményezni. Így is örülünk, hogy nem vártak minket kopaszok.

Meddig lesz aláírásgyűjtés?

Február 16-án, csütörtökön délelőtt 11:30-ig. Térképünk folyamatosan frissül a helyszínekkel.

Ki írhatja alá?

 • Akinek a lakcímkártyáján van budapesti cím (lakóhely VAGY tartózkodási hely), ÉS
 • nagykorú (= legkésőbb az aláírás napján betöltötte a 18-at), ÉS
 • magyar vagy EU-s állampolgár, menekült, bevándorolt vagy letelepedett, ÉS
 • nem fosztották meg a valasztójogától (pl. akit elítéltek, az nem veszti el automatikusan a választójogát, csak ha külön ezzel is büntették).

Nem Budapesten élek, de egy budapesti ismerősöm felajánlotta, hogy bejelentkezhetek hozzá, és akkor aláírhatom az ívet. Ez jó ötlet?

Nem! A törvények szerint oda kell bejelentkezve lenned, ahol valójában élsz. Így mindenkit arra kérünk, hogy ne jelentkezzen be másik lakásba, mint ahol valójában él, mert ez jogszerűtlen. Ha nem Budapesten élsz, akkor is segíthetsz aktivistaként aláírást gyűjteni, illetve buzdíthatod budapesti ismerőseidet arra, hogy írják alá az ívet.

Külföldiek is aláírhatják?

Igen, de nem mindenki. Akinek van lakcímkártyája budapesti címmel, az aláírhatja. A magyarországon letelepedett státuszban vagy menekültként lakó emberek például aláírhatják az ívet és nekik van is lakcímkártyájuk. A tartózkodási engedéllyel itt élők viszont nem írhatják alá, és nekik nincs is lakcímkártyájuk.

Elrontottam a kitöltést, mit csináljak?

Semmi gond, húzd át az egész sort és kezdj egy teljesen újat. NE javíts bele! A javításokat az FVB nem fogja elfogadni, az az aláírás érvénytelen lesz.

Nagyon fontos, hogy az ív alján, a gyűjtő polgár adatai helyesen legyenek kitöltve. Ha ezt elrontod, az egész ív érvénytelen lesz! Azt javasoljuk, hogy ezt a sort ne kint a hidegben, lefagyott kézzel, hanem otthon előre, vagy esetleg utólag, nyugodt körülmények között töltsd ki, vagy kérd meg a területi koordinátorod, hogy töltse ki majd ő.

Hogyan tudom külföldről aláírni?

Itt megtalálsz minden információt arról, hogyan tudod az ívet kinyomtatni és alárni. Továbbá, szervezünk gyűjtéseket többek között Londonban, Berlinben és Amsterdamban is.

Hova küldjem a kinyomtatott ívet?

Az íveket leadhatod a gyűjtőpultjaink egyikénél (térkép hamarosan), beküldheted a postafiókcímünkre (Momentum Egyesület, Budapest 1365, postafiók 684), de ha kitöltöd ezt a formot, akkor házhoz is megyünk értük.

Jó, ha kinyomtatom otthon, aláírom, beszkennelem és elküldöm, amit aztán ti kinyomtattok és leadtok?

Nem. Az aláírásnak sajátkezűnek kell lennie és igazinak, csak eredeti íveket fogad el az FVB.

Hány aktivistára lesz szükségünk?

Körülbelül 1000-1500 lenne az ideális. Ez véghezvihető, de szükségünk van mindenkire, aki fel tud ajánlani pár órát. Jelenleg ez a legjobb módja annak, hogy segíts nekünk. Van kisokosunk, tréningjeink, aktivista bulik. Itt tudsz csatlakozni.

Bárki segíthet az aláírásgyűjtésben?

Természetesen.

Hívjam a barátaimat? Akkor is, ha Fideszes/MSZP-s/Jobbikos?

Persze! A Momentum Mozgalom és a NOlimpia függetlenek az összes létező politikai párttól, de minden segítségre szükségünk van és mindenkit szívesen látunk. A budapesti olimpia pályázatának megakadályozása nemzeti ügy. Olyan Magyarországot szeretnénk építeni, ahol békében élhetnek együtt különböző ideológiák hívei. Nem egyformának kell lennünk, hanem elfogadónak egymással szemben.

Szeretnélek anyagilag (is) támogatni titeket. Hogyan tehetem meg?

 • PayPalon keresztül
 • Banki átutalással:
  • Kedvezményezett neve: Momentum Egyesület
   Számlaszám: 10102086-86298000-01004006
   Bank: Budapest Bank
   SWIFT: BUDAHUHB
   IBAN: HU04101020868629800001004006
 • A NOlimpia kampányhoz (és a várható jövőbeli akciókhoz is) szükségünk van aláírásgyűjtő pultokra, melyekkel hamarosan teleszórjuk Budapest forgalmasabb köztereit. Egy ilyen pult 33 ezer forintba kerül, és minél több van belőle, annál jobb. Aki szeretne, most örökbe fogadhat egy ilyen cukiságot, ha a következő napokban átutalja a vételárát a Momentum számlaszámára. Ha a közleményben jelzed, ráírjuk a nevedet is, és mindenki láthatja, milyen elkötelezett vagy az ország jövője iránt, mi pedig a végén elmondjuk, pontosan hány aláírással segítettél nekünk.

Hogyan álltok? Mennyire készültetek fel erre az egészre?

Nagyon jól állunk 🙂 Körülbelül 150 fős szervezeti csoport dolgozik a háttérben. Jelenleg elsősorban aktivistákra van szükségünk. Ha te is segítesz, sima ügy lesz.


Nézz rá a Momentum Mozgalom Facebook oldalára is!